YAKIN İLİŞKİLERLE İLGİLİ MİTLER

                               YAKIN İLİŞKİLERLE İLGİLİ MİTLER

 

Mit, kaynağı ve gerçekliği kanıtlanamayan, alışkanlıklarımızı açıklayan geleneksel düşünce biçimleri olarak tanımlanabilir.  “Bir şeyin nasıl olması gerektiği” ile ilgili inançlarımız, alışkanlıklarımız, idealize ettiğimiz düşüncelerdir. Eğitim, sağlık, cinsellik, hastalıklar, meslekler, ilişkiler ve daha birçok şey ile ilgili mitlerimiz, davranışlarımızı ve beklentilerimizi yönetir.

Çoğu zaman mitler insanları mutsuzluğa iten popüler masallar olarak da nitelenir. Neden?

Örneğin “Mutlu ilişkiler çatışmadan uzaktır”, mitini ele alalım. Bu inanca sahip kişiler ya ilişkilerinde çatışmadan kaçınırlar ya da yok sayarlar veya sorunlar olduğunda “ne kadar mutsuzum” derler. Çatışmasız ilişki miti, tüm çatışmaların karşılıklı anlayış, iş birliği, hoşgörü, mantık ve tarafsızlıkla çözümleneceğini savunan ikincil bir mit daha içerir. Bu mit, tüm ilişkilerde sorunlardan kaçmayı ve kafaların deve kuşu misali kuma gömülmesine neden olur. Ancak sorunları olduğu ve bunları çözemedikleri halde oldukça doyurucu ilişki yaşayan çiftler de vardır.

Diğer bir örneği de aşk üzerine verebiliriz. Yakın ilişkileri çıkmaza sokan en önemli faktör aşk ile ilgili mitlerimizdir. Örneğin; “Sevgi, istenilen davranışlarının yapılmasını gerektirir” mitsel inancımıza uygun olarak karşımızdakinden bazı şeyler bekleriz. “Bana aşıksa beni kıskanması gerekir” veya “Gerçek aşk hiç karşılık beklemeyendir ve her şeyin üstesinden gelir” ya da “Beni gerçekten sevseydi……yapardı” şeklindeki düşüncelerimiz , bizim için aşkın davranışsal ifadeleridir.Bu aşk mitlerimizle, aşkın ifade ediliş biçimini de kendi kontrolümüz altına almış oluruz.

Ama ya karşınızdaki kişi size olan sevgisini sizin tanımlamalarınız dışında bir yolla ifade ediyorsa? Diğer bir deyişle ilişkilerle ilgili mitleriniz farklı ise? Ya da eşinizin ilişki mitlerini biliyor musunuz? Siz sevgi sözcükleri beklerken, eşiniz size mutfakta yardım ederek sevgisini belli edebilir ya da aşkını göstermek için sizin sevdiğiniz tişörtü giymiştir. Bir başkası sevdiğine sürprizler hazırlamayı tercih edebilir.

İsterseniz bir uygulama yapalım! Kağıt kalem alın ve “İdeal bir ilişki nasıl olmalıdır” sorusunu yanıtlayın. Vereceğiniz her cevap yakın ilişkilerle ilgili mitlerinizdir. Yazdığınız her düşüncenin mantıklılığına ve sizi mutlu edip etmediğine bakın! Aynı şeyi eşinizin de yapmasını isteyin. Daha sonra cevaplarınızı karşılaştırın. Sonuçları beraberce yorumlayın.

Çiftlerin ilişkilerle ilgili mitlerinin farklı olması çoğu zaman sorunlar yaşanmasına neden olur. Örneğin; kıskançlığı veya sahiplenilmeyi sevginin en önemli göstergesi kabul eden biri, “sevgi özgürlüktür” mitine sahip olanla nasıl anlaşacaktır? Bir duygu ile onun davranışsal ifadesi arasındaki farkı net bir şekilde algılamadıkça davranışsal beklentilerimiz gerçekçi olmayan temellere dayanacağından ilişkilerde hayal kırıklıkları yaşanması doğaldır.

Eleştirel düşünme biçimi, mitler tarafından nasıl ve ne zaman etkilendiğimizi fark etmede bize yardımcı olacaktır. Yani bir şeyi değerlendirirken, kanıtlara, nedenlere ve gerçeklere dayalı yorumlar yapabilmek ve “kerameti kendinden belli” şeylerden sakınmak ilişkilerimizde daha mutlu olmamızı sağlayabilir.

 

Yorumlar

Yorum Bırakın