1907-2013 TANI ÖLÇÜTLERİNİN TARİHSEL GELİŞİM VE DEĞİŞİMİ

 

ZİHİNSEL YETERSİZLİKTEN ETKİLENMİŞ ÇOCUKLARIN TANILANMASINDA TANI ÖLÇÜTLERİNİN TARİHSEL GELİŞİM VE DEĞİŞİMİ. ( 1907 YILI TANI ÖLÇÜTLERİ  İLE 2013 YILI DSM-5 TANI ÖLÇÜTLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ) Uğur KAYA

 

DEVELOPMENT AND EVOLUTİON OF DİAGNOSTİC CRİTERİA IN THE DİAGNOSİS OF MENTALLY CHALLENGED CHİLDREN (COMPARİSON OF 2013 DSM-5 DİAGNOSTİC CRİTERİA AND 1907 DİAGNOSTİC CRİTERİA)

Uğur KAYA (1)

1Ufkum Özel Eğitim Okulu - Antalya

Gazi Üniv.Çocuk Gel.ve Eğt. Bölümü Doktora Öğrencisi

Uluslararası Katılımlı III. Çocuk Gelişimi Kongresi “Erken Müdahale”

 

ÖZET

Zihinsel yetersizlikten etkilenmiş çocukların tanılanması bilimsel olarak uzun yıllar boyunca gelişme göstermiş bir alandır. Aynı zamanda zihinsel yetersizlikten etkilenmiş çocukların tanılanması süreci tartışma ve eleştirilerin en çok yoğunlaştığı alanlardan biridir.

Ancak günümüzde bile tanı ölçütleri temel başvuru kitabı olarak kabul edilen DSM-5’in yayınlanması ile birlikte DSM-4 ile arasında yer alan farklar konusundaki tartışmalar hala sürmektedir.

Amaç ; Bu çalışmada 1907 yılında yayınlanan Alfred Binet ve Théodore Simon’ un ‘Mentally Defective Children’, isimli kitabında yer alan zihinsel yetersizlikten etkilenmiş çocukların tanılanması, okul ortamında değerlendirilmesi ile ilgili yer alan tanı ölçütleri ile günümüzde bu çocukların tanılanmasında kullanılan ‘ DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı’ nda yer alan tanı ölçütlerinin zihinsel yetersizlik grupları halinde karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırma verileri kaynak taraması yöntemi ile toplanmıştır.

Bulgular: Örnek olarak; Anormal Çocuklar ( 1907 ) kitabında yer alan Densiz Çocuklar tanılama ölçütleri ( Dikkat Eksikliği/Aşırı Hareketlilik Bozukluğu ) ;

 

Densiz, mektep için mütemadi bir huzursuzluktur.

 

Densizler hakkında bazı misaller verirsek;

  • Yerinde oturamaz, sırada sakin duramaz. Yapılan ihtarların müessir olabilmesine sersemliği manidir,
  • Ancak kerhen itaat eder,
  • Azarlandığı zaman daima şaşırmış bir tavır alır,
  • Hocasının taklidini yapar, başkalarını iterek güldürür,
  • Bana vız gelir diye cevap verir, kahkahalarla güler ve kendisine yasak edilen şeyi yapmakta devam eder,

Sonuç: Araştırmada yukarıda kısa örnekleri verilen temel zihinsel yetersizlik grupları ile ilgili 1907 yılı tanı ölçütleri ile 2013 yılı tanı ölçütleri arasındaki farklar detaylı olarak karşılaştırılmakta ve yorumlanmaktadır.

Anahtar kelimler: Zihin engelli öğrenciler, Tanılama, Değerlendirme, Yerleştirme

 

Makalenin Tamamını  BURAYA TIKLAYARAK Kayıt Edebilirsiniz..

 

Makaleyi Online Okumak İçin Aşağıdaki Uygulamayı Tıklayınız...

 

 

 

Yorumlar

  • Mehmet Karataş

    Sayın Hocam, çalışmanızı çok değişik ve güzel buldum, tanılamada karşılaşılan problemler sadece ülkemize özgü olmayıp bir çok ülkede de aynı tartışmaların yaşandığını belirtmek istedim. Bu tartışmalara tarihsel bir bakış açısı getirmeniz hoş olmuş. Bunun yanında halen kullandığımız zeka testlerinin nasıl ortaya çıktığını da görmüş olduk.

  • Selma Doğru

    Merhaba çalışmanızı zevkle okudum. Gerçekten ilginç bir konuya değinmişsiniz. Yüz yıl önce çocuklarımız için nasıl terimler kullanılıyormuş çok değişik geldi. Elinize sağlık.

Yorum Bırakın