GENÇLİK VE BAĞIMLILIK

GENÇLİK  VE  BAĞIMLILIK

Alkol,sigara,uyuşturucu madde,kumar gibi zararlı alışkanlıkların tüm dünyada tehlikeli boyutlarda yaygınlaşmaya başlaması ülkemizi de tehdit eden bir problemdir.lise ve üniversite öğrencileri ile çalışan gençlik üzerinde yapılan araştırmalar özellikle sigara ve alkol başlama yaşının 20 yaşın altına düştüğünü ve kültürel faktörlerin etkisi ile içme oranında büyük bir artış olduğunu göstermektedir.Bu bulgularda aile ve toplumun kontrolünü gerekli kılmaktadır.

Zararlı alışkanlıkların yerleşmesini çoğaltan şey toplumların bu alışkanlıklara bakış açısıdır.İslam ülkeleri ve Hindistan da toplumsal olarak alkolü yasaklamaları bireysel düzeyde olumlu sonuç vermemiştir.çocukları ve gençleri bu maddelerin yarattığı alışkanlıkların etkileri konusunda bilinçlendiren toplumlar alışkanlıkların yerleşmemesinde daha başarılı olmuşlardır.

  •        Hiçbir alkol bağımlısı bir gün  bağımlısı olacağı düşüncesiyle alkole başlamamıştır.
  •        Paket,paket içilen sigaralarla sağlığını bu kadar tehlikeye atan nikotin bağımlısı sigara içmeye başladığı ilk günlerde belki sadece arkadaşlara özenmek vakit geçirmek,akranları gibi davranmanın dışında bir şey düşünmemiştir.
  •        Sorunlardan ve kaygılardan kurtulmak için bir doktor kontrolü olmaksızın birkaç yatıştırıcı ilaç alan genç insan bu ilaçlara bağımlı hale geliverdiğini belki de ancak bağımlılık aşamasında farketmiştir.
  •        Bu gün sahip olduğu ahlaki değerleri hiçe sayarak kumar tutkusu ile hem kendi hem de yakınlarının yaşamını altüst eden kumar bağımlısı belki de gençlik yıllarında heyecan arayışının ve psikolojik olarak gelişmemişliğinin farkında olsa bu ağır soruna gereken önlemleri kendisi bulabilir.

Gençlik yıllarında ve daha ileriki yaşam içinde kişiliği geliştirmek ve yaşamı çok olumsuz etkileyecek maddeler hakkında bilgi sahibi olmak pek çok genci koruyabilirdi.

Bizler zararlı alışkanlıkların yerleşmemesi konusunda sizlere yardımcı olabilmeyi umuyoruz.(İ.Kasatura 1998)

Alkol,uyuşturucu ve uyarıcı maddelere bağımlılığın nedenleri değişik zamanlarda farklı görüşlerin etkisi altında yorumlanmıştır. Günümüzde bağımlılık bir davranış biçimi olarak kabul edilmiştir.Bağımlılığa yol açan çevre koşulları bireyin içinde yaşadığı toplumun ekonomik ve kültürel yapısından,ayrıca o çevrede bulunan alkol,uyuşturucu ve uyarıcı maddelerden oluşur.(K.Özuğurlu 1989)

GENÇLİK VE ALKOL BAĞIMLILIĞI:

Alkol kullanımına bağlı sorunlar çağımızın en önemli konularından biridir.Bireyin beden ve ruh sağlığı ,    aile,toplumsal ve iş yaşamını tehlikeye düşürmekle kalmamakta trafik kazaları,suça yöneltme gibi toplumsal ağırlıklı zararlara da neden olmaktadır.

Alkolün beyne ilk etkisi yorum ve düşünmeyi kontrol eden bölgeyi yavaşlatmasıdır.Böylece kişinin hatırlama,kara verme anlama gibi normal akli görevlerini yürütmesine engel olur.

ALKOL BAĞIMLILIĞI:

Alkolü kontrollü içmek veya bırakma isteğine rağmen bırakılamama aşamasına gelinmesi alışkanlığın onsuz yaşanılamayacak boyutlara varmasıdır.

Alkol bağımlılığının en güzel tarifi ise şöyledir:

“Alkol bağımlısı içki içmeye başladığı zaman içmeyi istediği yerde bırakamayan kişidir.”

Bazı dini günler veya kendilerince uygun günlerde içki içmemeleri olasıdır ancak bir alkol bağımlısı birkaç gün hatta birkaç hafta içki içmeden durabilmesine rağmen içki içmeye başladığı zaman kendisini frenlemesi olası değildir.

Arada bir yapılan arkadaş toplantıları,kokteyller,çeşitli kutlama törenleri gibi vesilelerle içki çevreye uyum sağlamak için içen sosyal içkicidir.Alkolün alışkanlık yapan etkisiyle haftada bir kez olmak üzere on hafta arka arkaya içki içen kişilerde beyinde bağımlılığın ilk temelleri atılmaktadır.İçki,artık yaşamak için alınmaya başlamışsa akşamcılık devreye giriyor demektir.( Özcan Köknel  1998)

Öte yandan alkolik ailelerin içinde yaşadıkları ortam sağlıklı üyeleri olan ailelerin içinde yaşadıkları ortamdan önemli farklılıklar gösterir.Alkolik aile ortamı genellikle gergin ve güvensizdir.Tutarsız ve yordanamaz davranışların çok sık görülmesi nedeniyle,aile üyeleri özelliklede çocuklar neyin doğru neyin yanlış olduğunu,neyin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğini anlamakta zorluk çekerler.(Forward  1990)

Aile üyelerinin bir yere birlikte gidip gidemeyeceklerini,bir şeyi kutlayıp kutlayamayacaklarını,hatta birlikte yemek yiyip yiyemeyeceklerini bile ebeveynin kanındaki alkol miktarı belirler.[(Velleman ve Orford  1990) Türk Psikoloji Dergisi  1994]

ALKOL BAĞIMLILIĞININ SONUÇLARI

  •        FİZİKİ ZARARLARI:Alkolün etkilediği en önemli organ beyindir kalbin ve özellikle karaciğerin  hasra uğraması ağır içkicilikten olmaktadır.Fazla miktarda alınan alkolün bulantı,kusma ve ishal gibi açık belirtilerinin yanında gastrit ve ülser alkol bağımlısı kişilerde sık görülen hastalıklardır.
  •        TOPLUMSAL ZARARLARI:Alkolün etkileri sadece kişinin kendisiyle sınırlı kalmamakta ailesi,toplumsal ve iş çevresi de davranışlarından zarar görmektedir.
  •         

*   Mutsuz evlilikler                        *        Yıkılan yuvalar

*   Terketmeler                               *        Boşanmalar

*   Düzensiz aileler                         *        Boşta kalan çocuklar

Hepsi bu bedelin birer parçasıdır alkollü sürücüler her yıl binlerce ölüm ve yüz binlerce yaralıyla sonuçlanan trafik kazalarına  sebep olmaktadırlar.Ölme nedeni olan intiharların yarısı ve cinayetlerin üçte biri  alkolle ilgilidir.

İçki sorunları olan çalışanlar mesai arkadaşlarıyla  sürtüşmelere,moral bozukluğuna olumsuz yönetim kararlarına sebep olmaktadır.Toplum bir bütün olarak bu ağır masrafı ödemektedir.İnsan oğlunun bedeliyse ölçülemez. (Yıldırım,Rezzan  1988)

ALKOLİZMAYA GÖTÜREN SEBEBLER

  1.     DESTEKLEYİCİ OLARAK İÇENLER:Bu tipler,şiddetli bir aşağılık duygusundan şikayetçidirler.Bunun kısmen farkında olmakla birlikte asıl sebebi bilmezler.(Birkaç kadeh almadan kimseyle konuşamıyorum,patronumun karşısına çıkabilmem için iyice içkili olmalıyım.) cümleleriyle aşağılık duygusunu belirtmektedirler.
  2.     RAHATLATICI OLARAK İÇENLER:Rahat edebilmem için içmeliyim,içmeden kalabalık arasına giremiyorum,içince daha rahat konuşuyorum diyen tipler hissettikleri şiddetli baskı sebebiyle içmektedirler.
  3.     BASTIRILAN BİR DUYGU veya FİKRE KARŞILIK OLARAK İÇENLER:Burada çok defa alkol bir seksüel tatmin vasıtası olarak kullanılır.Hadise tamamen şuur dışı cereyan eder.Bu tipler çoğu kez gizli bir homoseksüalitenin ıstırabını çekerler.Erkekler kendi aralarında içki grupları kadınlarsa içki alemleri yaparlar.
  4.     NÖTRALİZE EDİCİ OLARAK İÇENLER:Bu tipler hissettikleri korku ve sıkıntıyı karşılamak maksadıyla içerler.Alkol almadan trene ve uçağa binemeyen, sevdiklerinden biri uzakta olduğu zaman içmeden yapamayanlar bu gruba girerler.
  5.     KAÇMAKİÇİNİÇENLER:Suçlulukta,homoseksüaliteden,kadınlardan,mesuliyetten, öfkeden kaçmak için içenler vardır.
  6.     DÜŞMANLIK ve ŞİDDETTLİ SALDIRGANLIĞI BASTIRMAK İÇİN:Eve geldiğim zaman yemek hazır değildi,üstelik çocuklarda ağlıyordu,her taraf pis ve bakımsızdı, karımdan nefret ediyorum.Onu öldürmek yerine ölesiye içtim.
  7.     RUHEN ASIL RUH KADEMESİ OLAN ÖZLEMİNİ ÇEKTİĞİ veya SEVİYEYE İNMEK İÇİN İÇENLER:Adete aptallaşmak için içenler denebilir.Çocuk gibi ağlar, şımarır,anasının şefkatini arar ve karısının  şefkatiyle mukayese eder.(Benim annemin pişirdiği yemeklerin lezzeti nerede,senin pişirdiklerininki nerede?)Bir haftadır hastayım bir hatır bile sormadın veya çok içtiğim zaman çok defa altımı ıslatır kaçarım.Bu tiplerde çocukluk dönemine gerileme yaşanır.(Gençlik ve Zararlı Alışkanlıklar 1987)
ALKOLE EĞİLİMLİ OLANLARIN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ

          Alkollü içkilere ilk başlangıçta sadece eğlence ortamlarında toplumsa nedenlerle başvuran sosyal içkicilerden ayrı olarak bağımlılık eğilimi gösteren kişilik yapısı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:  

  •        Gerçeklerle yüz yüze gelebilecek güçleri yoktur.
  •        Kendilerine güç gelen durumlardan mücadele ederek değil,kaçarak kurtulmak isterler.
  •        Davranışlarının çoğunda öz denetim değil kaba güç baskındır.
  •        Alkol kendilerini sorunlardan kurtarabilecek bir yapay cennet olarak algılanır. 
  •        Aile,toplum ve arkadaş çevrelerinde uyumlu davranamazlar.Uyumlu olmak içinde bir çaba harcamazlar.
  •        Kalıtımla(soyaçekimle),aktarılan bedensel,ruhsal özellikler ve yatkınlıklar.
  •        Merkezi sinir sisteminin yapısı ve işlevi.
  •        Ruhsal yapının temelini oluşturan kişiliğin gelişmesinde önemli rolü ve yeri olan zeka düzeyi.
  •        Benlik(ego) gelişmesi.
  •        Çocuğun,gencin içinde yaşadığı,büyüdüğü,geliştiği aile çevresi,yakın ve uzak toplumsal ortam.
  •        Çocuğun,gencin insanın halen içinde yaşadığı iletişim ve etkileşimde bulunduğu toplumsal ortam.
  •        Çocuğun, gencin insanın becerisi,yetisi, yeteneği, amaçları,beklentileri,duyguları, düşünceleri,ilkeleri,kuralları,değerleri doğrultusunda kendisini gerçekleştirmesi, varolması ,başka bir deyişle kimliğini bulması.

Alkol ve madde kullanımına ve bağımlılığa yatkın kişilik yapısı bu katmanlardan birinde ya da bir kaçında yer alan yapısal ya da işlevsel bozukluklar sonucu ortaya çıkar. (İ.Kasatura 1998)

Alkolü günlük yaşantısının bir parçası olarak görmeye başlayan bir düşünsel yaklaşım bizim toplumumuzda da alkol sorununu en çok 5 yıl içinde alkol bağımlığı boyutlarına getirebilir.                                                            

Gençlerle yaptığımız çalışmada ilk içme deneyimlerini aileleriyle birlikte bir kutlama, anlamı olan bir yemekte geçiren çocukların merakı tatmin olduğu için daha sonraki yıllarda da sosyal içici olarak sürdürebileceği sorunlu içkici durumuna girmediği görülmüştür.

Gençlerle sorunları oturup konuşarak bir yol çizilmesine gitmek en uygun durumdur. Anne-babalarıyla bu konuda konuşmaya çekinen gençler aslında bu konuşmayı yapmayı çok istemektedirler.Anne-babanın çocuklarına her şeyi konuşabileceği güveni vermeleri problem içkiciliği hazırlayan ortam ve davranışlardan da koruyacaktır.

*Bağımlılık eğilimi gösterenlerin aile yapıları birbirine benzer mi?

*Bağımlılık özellikleri gösteren gençlerin büyük çoğunluğu kendilerine tutarlı bir eğitim veremeyen,iletişim bozuklukları içinde birbirlerine seslerini duyuramayan bireylerden oluşan aileden gelir.Bu ailelerin temel karakteristik özellikleri şöyledir:

  •        Boşanma ya da ayrı yaşama veya ölüm nedeniyle bölünmüş aile.
  •        Çocuklarına güven hissi duymayan ve güven vermeyen aileler.
  •        Çocuklarının yetişme ve eğitimine lakayt davranan aileler.
  •        Çocuklarının eğitimine zaman ayırmamak,uğraşmak için bol para ve maddi değeri büyük armağanlar vererek görevlerini yaptığını düşünen aileler.
  •        Çocuklarını aşırı koruyarak,hiçbir sorumluluk vermeden yetiştiren,hayata hazırlamayan aileler.
  •        Doğumdan itibaren anne-babasından ruh sağlığı için gerekli ilgi ve sevgiyi gören çocuklar,eğitim ve gelişmelerinde anne-babayı yanlarında bulan çocuklar yaşam daha gerçekçi yollarla hazırlanma olanağı bulabilirler. (A. Yörükoğlu  1993)
RİSK GRUBU İÇİNDEKİ GENÇLER

          KALITIMSAL YÜKLÜLÜK:Ailesinde alkol bağımlısı olan bir gencin alkol bağımlısı haline gelme riski ailesinde alkol bağımlılığı bulunmayan bir gence göre 3 misli daha fazladır.

          GÜÇSÜZ BİR BENLİK YAPISINA SAHİP GENÇLER:Sorunlarla her karşılaştıklarında neler yapabileceklerini,sorunların nasıl üstesinden gelebileceklerini düşünmeyen kişiler.Kolay çözümler aramayı seçerler.Alkol ve uyuşturucu gibi maddelerde yetişkin yaşam içinde sıkıntılardan kurtulabilmek için başvurdukları kolay çözümlerden biridir.Öyle kolay çözüm ki,yaşamlarına getirdiği güçlüğü yaşam boyu çözmek güç hatta olanaksızdır.

ALKOLLÜ İÇKİ İÇME ALIŞKANLIĞININ GELİŞMESİNİ ENGELLEYEBİLECEK ÖNLEMLER:

BİREYSEL DÜZEYDE:

  1.     AKRAN GRUPLARININ DEĞER ÖLÇÜLERİ ÜZERİNDE DURULMALIDIR: Bağımlılık noktasına gelen birey gibi bugünün gencide toplum içinde arkadaşları arasında daha popüler olabilmek veya erişkin toplumda kabul edilebilmek için özenti nedeniyle içiyor.

Fazla içki içmenin hüner sayıldığı bir arkadaş grubu içinde genç bireyin kendini kanıtlamak için içme ihtiyacını duyacağı açıktır.Bu durumlarda kendilerine içki gibi olumsuz etkileyebilecek bir etkene değil kişiliklerini olumlu yönde geliştirebilecek olumlu iletilere teşvik eden arkadaşlara ihtiyaç vardır.Bir başka deyişle beraber oldukları arkadaşlarını kendilerini geliştirmeyi bilen zamanı ne şekilde değerlendirebileceğinin farkında olan arkadaşlardan seçebilen gençler kendi zamanlarını da benzer uğraşlarla geçirecekler ve zararlı alışkanlıklara yönelmeyeceklerdir.

  1.     SIKINTILARI YENEBİLMEYİ ÖĞRENMEK,İÇKİ YATIŞTIRICI BİR İLAÇ DEĞİLDİR: Sıkıntı nedeniyle başlanan bir içki başlangıçta yatıştırıcı bir etki göstermesi nedeniyle genç bireyi çabuklukla tutsağı edebilir.Burada genç bireyin düşünmesi gereken nokta stresin bulunmadığı bir yaşamı özlemek yerine stresle olumlu yöntemlerle savaşabilmeyi öğrenmektir.Hiçbir stres faktörünün bulunmadığı yaşam mutlu değil monoton bir yaşamdır.Bu nedenle insanlar monotonluktan kurtulmak için  çaba harcamalıdır.Olayları değiştirebilecek gücü yoksa bunlara bakış açısını değiştirebilmelidir.Bu olayları değiştiremeyeceği için üzülmek yerine bu olayları başarı ve mutluluğa ulaşabilmek için bir basamak olarak kullanabilmeyi öğrenmelidir.
  2.     OLUMLU DÜŞÜNMEK: Yaşanan bütün olayların olumlu yönü kadar olumsuz yönleri de vardır.Karamsar bir görüş açısıyla hep olumsuzlukları düşünmek yerine olayların ve kişilerin    olumlu taraflarını düşünmek kısa bir süre sonra olayları olumlu bir yöne kanalize etmeye,kişilere olumlu düşünceler kazandırmaya başlayabilir.
  3.     BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİREREK STRESİ YENMEYİ ÖĞRENMEK: Stresle başa çıkma yöntemlerinin amacı,stresin yol açtığı istenmeyen sonuçlara yeni bir bakış açısı getirmektir.Bedende stres esnasında ortaya çıkan durumun karşıtı olan bir durumu meydana çıkarabilmek için bedene gevşeme cevabının öğretilmesi gerekir.Gevşeme cevabının öğretilmesiyle stres sırasında ortaya çıkan kimyasal maddeler kaybolur. Stresi azaltan en önemli faktör stres durumunda kontrolü elinde tuttuğuna ilişkin duygudur.
  4.     İÇKİYE “HAYIR” DEMEYİ ÖĞRENMEK: İçkili bir ortamda size yapılan alkollü bir içki ikramına evet deme mecburiyetiniz olmadığını bilmelisiniz.Ne istediğinizi bilerek yaptığınız bilinçli bir seçim sizi başkalarının gözünde yüceltir.İçkiye dayanaklı olmak veya çok içebilmeyi bir gösteriş aracı yapmak yerine kendi sağlığınızdan sorumlu olduğunuz her anı hatırlamak sizi daha bilinçli davranışlara itecektir.
  5.     ZAMANI DEĞERLENDİRMEYİ BİLMEK: Alkollü içkilere başlayan gençler üzerinde yapılan çalışmalar gençlerin boş zamanlarını değerlendirecek uğraşlar bulamadığını büyük bir boşluk duygusu yaşadıklarını göstermektedir.Zamanını değerlendirecek çalışmalar kadar eğlenme ve dinlenmeye yer ayıran gençler hem toplumsal yaşamlarında Yaşamın amacı mutlu olabilmektir.Mutlu daha başarılı ve mutlu olarak zararlı alışkanlıklara yönelmemektedirler.
  6.     KENDİNİ TANIMAK: olabilmenin yolu ise zararlı alışkanlıklara saplanmadan bireyin kendi istekleri ve yetenekleri doğrultusunda bir yaşam kurabilmesinden geçer.Hiç yetenekli olmadığı bir alana sırf gösteriş ya da başka nedenlerle yönelen bir bireyin başarılı olamayacağı açıktır.Başarısızlıkta kendisinden hoşnutsuzluk duygularını beraberinde getirecektir.Kendi yeteneklerini, isteklerini,sahip olduğu ekonomik ve toplumsal olanaklarını gerçekçi bir gözle değerlendirebilen genç birey kendisinden ve yaşamdan ne isteyebileceği konusunda gerçekçi olduğu için gereksiz hayal kırıklıkları yaşamayacaktır.Zaman zaman başarısız ve çevreye uyumsuz dönemleri oluyorsa bunun nedenleri üzerinde düşünerek hangi noktalarda çaba harcadığı takdirde olumsuzlukları aşabileceğini görebilecektir.
  7.     İLGİ ALANINI GENİŞLETMEK: Çok fazla çalışmak durumunda olan bir bireyin işine ayırdığı zaman yüzünden sağlığı bozulabilir.Evliliği yıkılabilir.Dar bir amaç için başarılı olurken tüm bir yaşam açısından başarısızdır.Yaşamdaki bütünselliği kaybetmemek için sadece iş değil aynı zaman da ekonomik durum,aile,toplumsal ve kültürel yaşam kişisel ve yaratıcı faaliyetlerde gündeme gelmektedir.Bugün derslerinin dışında kendisine kültürel,sanatsal,sportif yeni ilgi alanlarını bir hobi olarak araştırmayan bir öğrenci kendisine başarıyı değil başarısızlığı hazırlıyordur.Çünkü sadece ders başarısına dayanan bir başarıda öğrenci yaşamdaki dostluklarının eğlenmenin,dinlenmenin gereğinin farkına varmadan çalışıyorsa kısa bir süre sonra yaşam dengesinin bozulmakta olduğunu  görecektir.Denge içinde yaşamak ise bireyi zararlı alışkanlıklara kaymaktan alıkoyabilecek en önemli etkenlerden biridir.   (İ. Kasatura  1998)

UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞI

          Uyuşturucu madde bağımlılığı bağımlı olunan maddenin elde edilebilmesi için,bireyin bütün değerlerini feda edebileceği çok tehlikeli bir bağımlılık türüdür.Bağımlı olunan maddeden başlangıçta beklenenler haz verici özelliklerdir.Sıkıntılı,problemli zamanları bu “dost” sayılan maddeyle geçirmek bireyleri ilk kullanımda problemlerin bulunduğu bir dünyadan yapay bir cennete taşımaktadır.Yapay cennette buldukları tek düze bir yaşam yerine renkli dünyalar ve sanrılarla yaşamalarıdır.Günlük yaşamdaki kaygılardan cesaretsizlikten, güvensizlikten kendilerini uyuşturarak kurtulmak istemektedirler.Ancak sanrılarla iyi vakit geçirdiklerini düşünmeleri bilincin ve düşüncelerin,merkezi sinir sisteminin zarar görerek düşünce bozuklukları ortaya koymasından başka bir şey değildir.

          Kendini günlük yaşamda pasif,güvensiz gören bir bireyin uyuşturucu ile coşkulu, kendine güvenen bir insan haline geldiğini sanması zararlı bir yanılgıdır.Çünkü bu coşkulu davranışların kendisini verimli ve yaratıcı davranışlara götürecek bir hareketlilik olmadığını anladığı zaman geri dönmek için geç kalmış olacaktır.

          Hareketlerdeki taşkınlık çoğu kez tutarsız ve saldırgan davranışlara yol açarak toplumsal yaşamdaki yerini sarsarak kendisini güç durumlara düşürür.

          Algılama ve düşünce bozukluklarına,hareket bozukluklarına yol açan ve duygusal yaşamda ise durgunluk,taşkınlık,ilgisizlik gibi belirtiler ortaya koyan uyuşturucu madde alışkanlıkları bu belirtilerle ruh ve akıl hastalıklarından biri görünümünü de vermektedir.     

BAŞLICA BAĞIMLILIK OLUŞTURAN MADDELER

  1.     Sakinleştirici-Yatıştırıcı Maddeler: Korku,kaygı,gerginliği azaltmak için.
  2.     Uyarıcılar: Uyku ve iştah kaçıran etkileri geçtikten sonra kişide yorgunluk ve çöküntüye neden olur.

a)Kokain

b)Exctasy

c)Kafein

  1.     Halüsinasyon Meydana Getirenler: Sanrı ve hayal gördürücüler,LSD,Meskalin.
  2.     Esrar: Hint keneviri yaprağından elde edilir.
  3.     Uçucular: Bunlar tiner,benzin,gazolin,baly gibi yapıştırıcılardır.Uçucu maddelerin satılması yasal olduğundan kolaylıkla bulunabilir.Bu yüzden kullanımı yaygındır.
  4.     Eroin: Afyondan elde edilir.Bir-iki kullanımdan sonra süratle bağımlılık gelişir.Etkisi 8 saat sürer.Daha sonra şiddetli yorgunluk belirtileri,kas ağrıları ve kramplar görülür. (Gençtan, Engin  1997)

MADDE KULLANIMIYLA İLGİLİ DIŞA YANSIYAN  BELİRTİLER:

Halsizlik, nedensiz yorgunluklar, yüzde solukluk, ağızda kuruluk, terleme, davranışta dengesizlik, sorumsuzluk, iradenin yok olması,unutkanlıkların artması, düşünce ve davranış bozuklukları, ahlaki değerlerin kaybolması, bedensel ve psikolojik çöküntü.

GENÇLERİN MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ

  1.     MERAK ETTİKLERİ İÇİN: Arkadaşlık ilişkileri böyle kötü ir alışkanlığın başlaması veya önlenmesinde büyük önem taşır.Aile içinde belli değerleri kazanmış kendine güveni olan bir genç kendi kişilik yapısı ve değer ölçülerine uygun bir grup seçer.Bu grup içinde önemsediği arkadaşları madde kullanıyorsa bu gruptan ayrılabilir.Yeterli psikolojik güçte olmayan  bir genç ise arkadaşlarının “bir kereden ne çıkar” telkinleriyle maddeyi alabilir.
  2.     KİŞİSEL YATKINLIK: Alışılmış kurallara başkaldırabilen,duygusal açıdan dengesiz,çabuk parlayan,olgunlaşmamış gençler çevrelerine uyumda güçlük çekerler. Denemeye ve yeniliğe duydukları merak nedeniyle madde alabilirler.Marihuana alan bir üniversite öğrencisinin kullandığı madde ile ilgili ifadesi:

“-Bir şey fark ettim,o bende çok büyük bir boşluğu dolduruyor.onu sevmek falan değil bu...Kişiliğini arayan birinin kendine idol seçmesi de değil.Düşüp kaybolmamak boşluğun,amaçsızlığın ve anlamsızlığın en dibinde bulmamak için kendimi ona sıkı sıkı tutunuyorum...”

  1.     YANLIŞ ARKADAŞLAR
  2.     AMAÇSIZLIK ve DEĞERLER KARGAŞASI
  3.     BOZUK AİLE İLİŞKİLERİ:Barker ve Adams’ın Colorado eyaletinde madde bağımlıları üzerinde yaptıkları araştırmalarda bunların ancak 1/3’ünün düzenli bir (anne-babadan oluşan) aileden geldiklerini tespit etmişlerdir.
  4.     ŞEHİRLEŞME PROBLEMİ: Bu genç birey için yeni bir ortama girmek büyük bir kaygı yaratmıştır.Yeni problemler her birey için kaygı vericidir.Ancak daha önceki problemlerini çözememiş bireyler için kaygı duyulan bir ortam daha büyük sorunlar yaratacaktır.Belli ki bu öğrenci ergenlik ve gençlik döneminde kazanması gereken bağımsızlığı ve kendine güveni kazanamadan ve kendi kendine yetmeyi öğrenemeden yeni bir ortama ayak basınca güçlüklere karşı koyamamıştır.

MADDE KULLANMANIN SONUÇLARI

          Madde kullananlarda davranışlarda dengesizlik ,sorumsuzluk,duygusal dengesizlik, yerine göre bu duygularını gösterememek,yaşanan olay ve ortamla orantısız,sıkıntı veya keyif durumları göstermek ortak sonuçlardır.Afyon ve eroin kullananlarda saldırgan davranışlar ve şiddet eylemlerine sık rastlanır.

                    MADDE KULLANIMININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

          Tedavinin ilk adımı,tedavi motivasyonun var olmasıdır.Tedaviye istekli gibi görünürken işin özünde bundan çok uzak olan madde bağımlılarının tedavisi mümkün olamaz.Bu nedenle bağımlı ile ilk karşılaşmada onun ne ölçüde motive,ne ölçüde başkalarının etkisiyle geldiğini anlayabilmek için şöyle sorular sormalıyız:

-        Buraya gelmek kimin fikri?Sizi ikna etmeye çalışan oldu mu?Niçin?

-        Tedavi sonrasında yaşamınızda ne gibi değişiklikler ümit ediyorsunuz?

-        Madde almadığınız için kişiliğinizde ortaya çıkacak değişimleri kim fark edecek?

            Tedaviye gerçekten istekli olamayan bağımlıya kendi durumunu gerçekçi bir biçimde

anlamasına yardımcı olup tedavi kararını kendisine bırakmak gerekir.

          Tedavi olmayı istemek,tedavi başarısı için tek başına yeterli değildir.Maddeyi bıraktığı zaman maddeyle beraber eski arkadaşlarını,çevresini,eski alışkanlıklarını da bırakmak zorundadır.

          *Madde bağımlısı olan bir kişi tedaviye mecbur edilebilir mi?

          *Günümüzde madde bağımlılığının tedavisinde son gelişme psikoterapidir.Her şeyden önce kişinin tedavi edilmeye ve tedaviciyle işbirliğine kendisinin istekli olması gerekir.Ruh hastası bile olsa kişinin akıl hastası olduğu ispatlanmadığı süre kararını kendi verebileceği kabul edilmektedir.Geçirilen madde krizlerinde aile madde bağımlısını hastaneye getirebilir. Krizden çıktıktan sonra tedaviye devam etmek ya da hastaneden ayrılma kararı hastaya aittir.

          Bağımlılığın biyolojik,psikolojik ve toplumsal nedenlerden kaynaklandığı görüşünden yola çıkarsak tedaviyi de bir bütün olarak algılamak gerekir.Yani ilaç tedavileriyle psikolojik tedaviler bağımlıyı toplumsal yaşama hazırlayabilecek toplumsal içerikli yöntemler bir bütün olarak uygulandığı takdirde tedavide başarılı olma şansı çoğalır. 

İLAÇLA TEDAVİ 

          Kullanılan maddenin kesilmesi sonucunda ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinin tedavisi için nöroleptik yatıştırıcı ilaçlardan yararlanılır.Birbirinden ayrı iki tedavi dönemi söz konusudur.

  1.     DÖNEM: Bağımlılık yapan maddenin kendiliğinden ya da zorunlu olarak kesilmesi sırasında ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinin ve zehirlenme durumlarının tedavisi yapılır.
  2.     DÖNEM: Ruhsal ve toplumsal tedavi yöntemleriyle bağımlının kişiliğinde değişme oluncaya kadar bağımlı olduğu maddeye gereksinim duymaması için ilaç tedavisi yapılır.Kimi kez bu ilaç tedavisi hasa iyileştiğinde topluma katıldığında da sürdürülebilir.(Gençlik ve zararlı Alışkanlıklar 1987)

 

GRUP PSİKOTERAPİLER

          İlaç tedavileri bağımlılığın tedavisinde başlangıç adımıdırlar.İlaca paralel olarak bağımlılığın oluşmasında rol oynayan etkenleri anlamasına ve bunlarla başa çıkabilmesinde yardımcı olacak grup psikoterapiler uygulanmalıdır.

          Grup psikoterapilerinde temel amaç;kişiler arası ilişkilerin düzelmesi,iç görü, gerçekleri yargılayabilme,dengeli bir kişilik yapısı elde etmeye gidiştir.

-        Her yaptığı hata için eleştirmeyen,hoşgörülü tutum bağımlının kendine olan güvenini artıracağı gibi ,devamlı gerginlik ve suçluluk hissi azalacaktır.

-        Grup üyelerinin gösterdiği anlayışla iç dünyasına ait korku ve endişeleri azalan bağımlı başkalarını anlama yeteneği geliştirecektir.Hatalı davranışları görebilmek ise kendisine daha sağlıklı bir yaşam biçimi seçebilmesine,yeni arkadaşlar ve daha sağlıklı bir yaşam,çevre oluşturabilmesine yardımcı olur.

O güne kadar,kendisini tedavi olanağı bulunmayan bir bağımı olarak algılayan bağımlı tedavi esnasında kendisine verilen umut ve gösterilen iyi örneklerle aslında çok ta umutsuz bir durumda olmadığını;tedavinin sihirli bir değnek değil kendi çabalarıyla gelişebilecek bir süreç olduğunu anlar.

 Duygu ve düşüncelerini ifade olanağı bulmak,kendisine bir rahatlama sağlar.Yalnızlık duygusundan uzaklaştırır.Bu tedavilere paralel olarak bağımlının yaşam biçimini zenginleştirecek,kendisine yön verecek hobilerinin bulunması gerekir.Yürüyüş,okuma,resim sergileri gezmek,spor,kurslara katılma,kişisel görünüşünü yenileme gibi.

Türkiye’de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları,AMATEM Bölümünde madde bağımlılarının tedavisi yapılmaktadır.

Bu konuda ailenin çocuğa karşı tutarlı davranması iyi bir iletişim içinde olması onu anlaması ve empati kurması çocuğunu etkin bir şekilde dinlemesi gerekmektedir.(İ. Kasatura 1998)

SİGARA

Sigara tıpkı içki gibi gençleri zararlı bir alışkanlığa sürükleyebilecek bir psikoaktif bir maddedir.İnsanlar tarafından yüzyıllardır kullanılmasına rağmen günümüzde uygarlığın gelişiminde ve stres doğuran olayların artmasıyla tüketimi fazlalaşmıştır.

Kan basıncını yükseltmesi,kalbe aşırı yük meydana getirmesi,akciğer ve solunum sistemine zararlı olması bakımından sigara içen 10 kişiden 3-4’ü sigaranın yol açtığı hastalılardan ölmektedir.

Günde bir paketten fazla içenlerde kalp hastalığı riski içmeyenlere oranla 5 kat daha fazladır.Sigara bırakıldığında ise bu oran 5 yıl içinde yarı yarıya düşmektedir.(20.yy. Sağlık Ansiklopedisi)

Sigaranın içeriğinde ki katran kanser yapıcı maddeler taşır.Akciğer ve solunum sistemine zararlıdır.Sigaranın içerdiği bu maddeler sigaranın yanan ucunda da yani dumanında da bulunduğu için sigara içmediği halde sigara içenlerin yanında bulunan kişileri de pasif sigara içici durumun da olumsuz etkilemektedir.Anne-babaları sigara içen çocukların,anne-babaları sigara içmeyen çocuklara oranla daha fazla bronşit ve zatürre olduğu tespit edilmiştir.Bu sonuçlarda sigarayı içine çekmeden içtiğini bu yüzden de sigaranın tehlikelerinden uzak bulunduğunu düşünen kişilerin ne kadar yanıldığını ve kendilerini aldattığını ortaya koymaktadır.

*Bunları bildiğiniz halde sigaraya devam ediyor musunuz?

  •        Sigara dumanı saçınıza,yüzünüze ve giysilerinize siner.Kötü kokmanıza neden olur.
  •        Dilin tat alma kabiliyetini azaltır.
  •        Saçlarınız bazen aşırı yağ salgılar,bazen de cansız ve mat olur.
  •        Ne kadar sağlıklı olursa olsun gözleriniz parlaklığını kaybeder.Bazen gözlerinizin beyazının,sarımsı bir renk alması sigaranın bıraktığı etkidendir.
  •        Genelde sigara gözlerin altında erken yaşta çizgilerin oluşmasına neden olur.
  •        Tırnaklar ve parmaklarda sararma olur.
  •        Cilt nemini kaybeder ve genç yaşta matlaşır.Yine bu nedenle sarkar ve gözenekleri genişler.
  •        Kalp,damar,karaciğer,akciğer,bağırsak ve mide rahatsızlıklarına yol açar.
  •        Kısırlığa neden olur.
  •        Uyku düzensizliği,migren ve bunlara bağlı olarak sinir bozukluklarına yol açar.
  •        Sigara içen bir annenin bebeğinin içmeyen anneninkinden daha küçük olduğunu istatistikler belirlemiştir.Aynı şekilde çocuğun zekası ve fizik yapısı yönünden de olumsuz farklar ve sakatlıklar meydana gelmektedir.
  •        Her şeyden önemlisi,hayatınızı siyah bir dumana esir ederek sayısız sıkıntılar ve dertler yanında iradenizin de güçsüzlüğünü kabullenmiş olursunuz.(Kaptanağası,Selahaddin. Sigara Raporu 1992

 

İnsanlarda sigara ve alkole başlama ve devam etme sebepleri çok değişiktir.Bu toplumun yapısına göre farklılık gösterebilir.Ülkemizde yapılan araştırmalarda aşağıdaki veriler elde edilmiştir.(İ. Sefa Kaya 1991)

 

Yaşa Göre Sigara Kullanımı= (%)

 

 

18-30 yaş

30-49 yaş

50 den yaşlı

Sürekli içen

24,6

30,7

18,8

Ara sıra içen

20,8

18,6

12,7

Bırakmış

4,3

7,5

14,9

İçmeyen

50,3

43,2

53,6

 

             Eğitim Düzeyine Göre Sigara Kullanımı

 

 

diplomasız

ilkokul

ortaokul

lise

yüksek

Öğrenci

Sürekli içen

18,3

24,9

33,7

28,4

28,3

10,5

Ara sıra içen

9,7

17,5

18,3

25,2

16,3

21,1

Bırakmış

2,2

9,7

7,7

8,6

10,9

5,3

içmeyen

69,9

48,0

40,4

38,1

44,6

63,2

 

GENÇLERİN SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ

 

          Psikososyal  nedenler ağı basmaktadır.İnsanlarla daha başarılı ve rahat iletişim kurabilmek ,kendilerini daha rahat hissedebilmek,arkadaşlarının etkisi  altında kalmak,sigara içen arkadaşlarından aşağı kalmadıklarını,onlarla aynı zevk ve değeri paylaştığını göstermek can sıkıntısını gidermek,yorgunluk azaltmak ve kendilerini kanıtlamak için sigaraya başlayabilirler.

          Sigaranın stres gideren,dikkati toplamaya yardımcı olan özelliklerinin konuşulduğu bir aile içinde yetişen genç büyük bir olasılıkla tıpkı sigara içen diğer aile üyeleri gibi sigarayı stres gideren bir arkadaş gibi algılayacaktır.

 

SİGARA İÇMEYE KARŞI BİREYSEL DÜZEYDE ÖNLEMELER

 

          Sigara içmeyi düşünüyorsanız veya sigara içen bir kişiyseniz önce niçin içmek istediğinizi veya neden içtiğinizi gözden geçirin.

          *Sigara içmek sizin için çevreye gösteriş aracı mıdır?

          *Çevrenizde kabul görmek için başvurduğunuz bir alışkanlık mıdır?

          *Yoksa sıkıntılı ve gergin olduğunuz durumlarda sigara size bir yatıştırıcı görevimi yapıyor?

 

          Sigara içmenizin altında yatan nedenleri gördükten sonra bu nedenleri sigarasız olarak nasıl karşılayacağınızı düşünürseniz sigara içmemenin formüllerini geliştirmeye başlarsınız.

          Örneğin sigara bir özenti,gösteriş aracı ise sigarasız olarak kendinizi kanıtlamanın daha akılcı ve size daha yararlı olduğunu görmeye başlarsınız.Sıkıntılı ve çaresiz olduğunuz durumlarda bir otomatik davranış olarak sigara içmek yerleşmişse sigarasız olarak  bu durumların üstesinden nasıl gelebileceğinizi düşünmelisiniz.

         

AMERİKAN KANSER BİRLİĞİNİN ÖNERDİĞİ SİGARAYI BIRAKMA REÇETİSİ’ni   HEPİNİZE ÖNERİYORUZ

 

  •        Saat başı bir sigara için ve bu süreyi yarımşar saat uzatın.
  •        Kesin karar veriniz ve bu işte iradenizi sonuna kadar kullanmayı göze alınız.
  •        Sigaraya ulaşmanızı zorlaştırınız.
  •        Sigarayı hatırlatan her şeyi yaşamınızdan uzaklaştırınız.
  •        Hoşlanmadığınız marka seçin.
  •        Çevrenize sigarayı bırakacağınızı yayın.
  •        Sizi strese sokacak konulardan ve tartışmalardan uzak durunuz.
  •        Boş zamanlarınızda sportif faaliyetlere hiç olmazsa uygun yürüyüşlere katılın.
  •        Sigaraya harcadığınız parayı biriktirin.Kendinize yararlı bir şeyler alın.
  •        Başarısız denemelerde tasalanmayın.
  •        Bir gün seçerek o gün sigarayı tamamen bırakın.

En fazla sigarayı ağır iş yapanlar ve emeklilerin içtiği istatistiklerden anlaşılmaktadır. Sağlıklarını en az tehlikeye atacak şekilde içenler ise sigarayı çok ender olarak çok uzun filtreli olarak içenlerdir.(Evans 1992)

Sigara bağımlılığının sağlığa nasıl bir fatura çıkarabileceği özellikle gençlik yıllarında geniş bilinçlendirme toplantıları ve programlarıyla topluma anlatılırsa cazip reklamlar ve şık sigara paketleri etkisini kaybetmeye başlayabilir.(Gençlik ve Zararlı Alışkanlıklar 1987)

 

SİGARA DÜNYADAKİ EN TEHLİKELİ ve YAYGIN ALIŞKANLIKTIR

 

AĞIZ: Dudak kanseri,ağız içi kanseri.

 

SOLUNUM  SİSTEMİ: Gırtlak kanseri,akciğer kanseri,iyileşmeyen ve ilerleyen nefes darlığı yapan akciğer hastalığı.

 

KALP ve DOLAŞIM SİSTEMİ: Kalp krizi,damar tıkanıklığı,damar sertliği,dolaşım yetersizliği.

 

SİNDİRİM SİSTEMİ: Yemek borusu kanseri,yutak kanseri,mide ve on iki parmak bağırsak ülseri,pankreas kanseri.

 

İDRAR YOLLARI: Mesane kanseri,mesane urları,böbrek kanseri.

 

ÜREME SİSTEMİ: İktidarsızlık,erken doğum,düşük olasılığının artması.

 

          Sigara ve alkol birlikte alındıklarında insan sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.Bu konuda son yapılan araştırmalar bu iki maddenin aynı zamanda vücuda girmesi halinde özellikle ağız,gırtlak,yemek borusu,akciğer,karaciğer ve mide kanserinin oluşmasına çok daha uygun ortam hazırlıyor.

          Günde bir paket sigara ve yarım litre veya daha fazla içki içenler tütün ile alkolün içindeki kanser yapıcı maddelerin birbirlerini güçlendirmesi sonucunda erken ölüme kendilerini mahkum etmektedirler.Tehlike yüksek tansiyonlular ve kalbi zayıf olanlar için daha da büyüktür.Araştırmalara göre sigara içen insanların aldığı alkol sigara içmeyenlere oranla daha çabuk kana karışıyor.Bu durum daha çabuk sarhoş olmalarına neden oluyor.

          Sigara bağımlılığının tedavisinde sigaranın çok kısa bir süre bırakılmış olması başarısızlık değil başarı olarak yorumlanmalıdır.Kısa bir süre içinde olsa bağımlı olduğu maddeyi bırakabilmiş bir kişinin bu girişimini biraz daha çaba harcadığı takdirde daha uzun süre devam ettirebileceği yolunda güvence verilmelidir.

          Sigara içmeyi çağrıştıracak stresli ortamlarda kaygı,depresyon gibi olumsuz duygu durumlarına kaymak yerine gevşeme egzersizleri ve olumlu düşünce ile stresi yenmeye çalışmalıyız.(Kaptanağası, Selahaddin 1992 )

 KAYNAKLAR

  •        Köknel ,Özcan. BAĞIMLILIK “ALKOL ve MADDE BAĞIMLILIĞI”.

      ALTIN KİTAPLARI YAYIN EVİ  1998

  •        Kasatura, İlkay. GENÇLİK ve BAĞIMLILIK 1998
  •        GENÇLİK ve ZARARLI ALIŞKANLIKLAR:M.E.B.YAYINLARI 1987 İSTANBUL
  •         Kaptanağası, Selahaddin.  SİGARA RAPORU   1992 İSTANBUL
  •        Köknel ,Özcan. Özuğurlu ,Kurban. Aytar Bahadır ,Güler.  DAVRANIŞ BİLİMLERİ 1989
  •        Yıldırım ,Rezzan. BİLİM VE TEKNİK DERGİSİ   21/245  (Nisan, 1998)
  •        Tuğrul, Ceylan, ‘ALKOLİKLERİN ÇOCUKLARININ AİLE ORTAMLARINDAKİ STRES KAYNAKLARI,ETKİLERİ VE STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI’   Türk Psikoloji  Dergisi  9/31  (Haziran,1994)
  •        Kaya ,Sefa İ.    BİLİM VE TEKNİK DERGİSİ  24/289  (Aralık 1991)
  •        Kulaksızoğlu ,Adnan  ERGENLİK PSİKOLOJİSİ   1998
  •        Yörükoğlu ,Atalay  GENÇLİK ÇAĞI  1993
  •        20. Yy. Sağlık Ansiklopedisi Cilt 2.  1982
  •        Gençtan , Engin.Psikodinamik Psikiyatri ve Normal dışı Davranışlar. İstanbul Remzi Kitapevi  1997
  •        Cüceloğlu , Doğan. İnsan ve Davranışı. İstanbul : Remzi Kitapevi 1997

 

 

 

Yorumlar

Yorum Bırakın