Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocukların Sorun Davranışlarını Önlemeye ve Yönetmeye İlişkin Yaklaşımlar. (Henry S. Roane, Ph.D.)
Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocukların Sorun Davranışlarını Önlemeye ve Yönetmeye İlişkin Yaklaşımlar
(Henry S. Roane, Ph.D., BCBA-D Upstate Medical University ve Golisano Çocuk Hastanesi)
Özgeçmiş Dr. Henry Roane, doktora derecesini Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden psikoloji alanında almıştır. Uzmanlık çalışmasını Kennedy Krieger Enstitüsü ve John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Dr. Roane Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi Marcus Enstitüsü’nde ve Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi Munroe-Meyer Enstitüsü’nde öğretim üyesi ve hekimlik görevini üstlenmiştir. Halihazırda Upstate Tıp Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Çocuk Hastalıkları Bölümü’nde öğretim üyesidir. Bu üniversitede Gelişim, Davranış ve Genetik Birimi’nde görev yapmaktadır. Aynı zamanda, davranış bozuklukları sergileyen çocuklara hizmet sunan Kelberman Davranış ve Beslenme Programı müdürüdür. Dr. Roane Journal of Applied Behavior Analysis ve Behavior Analysis in Practice dergilerinin yardımcı editörlüğünü yapmıştır. Aynı zamanda alandaki çeşitli dergilerin editörler kurulu üyesidir. Dr. Roane Davranış Analizi Sertifikasyon Kurulu’nun Yöneticiler Kurulu’nda görev almıştır. Halihazırda Deneysel Davranış Analizi Topluluğu’nun Yöneticiler Kurulu’nda görev yapmaktadır. Dr. Roane 50’den fazla yayında eş-yazar olup ve davranış bozukluklarını değerlendirme ve müdahale ile ilgili yayınları vardır. Halihazırda Ulusal Sağlık Enstitüsü ve New York Sağlık Bölümü’nce desteklenen projede yürütücülük görevi yapmaktadır. Sunu Başlığı: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocukların Sorun Davranışlarını Önleme ve Yönetmeye İlişkin Yaklaşımlar Özet: Otizmli pek çok birey saldırganlık ve kendine zarar verici davranışlar gibi sorun davranışları da kapsayan otizme eşlik eden semptomları gösterirler. Tedavinin tipik aşamaları (a) tıbbi/psikoloji değerlendirme, (b) çevresel uyaranları belirleme, (c) bireyselleştirilmiş müdahale geliştirme ve (d) bu bireylerin bakımından sorumlu kişilerin eğitimi ve müdahalenin etkilerinin genellenmesinden oluşur. Bu sunumda farklı davranış sorunlarında değerlendirme ve müdahale sürecinin genel yapısı çeşitli örneklerle betimlenecektir. Örnekler özellikle kendine zarar verme, saldırganlık/yıkıcılık, yiyecek seçme ve yabancı cisim yeme gibi davranışlardan seçilecektir. Her bir vaka ele alınırken davranışın tedavisinde başarıya götüren karar verme süreçlerinin nasıl uygulandığına dikkat edilecektir. Sunum sırasında müdahale öncesi ve sonrası davranışlara ilişkin video görüntüleri sözel olarak açıklanacaktır. Ayrıca, bu sunumda otizmli bireylerde sorun davranışların tedavisinde farmakolojik ve davranışsal müdahalelerin etkilerine ilişkin son bulgular gözden geçirilecektir. Bu sununum en temel amacı sunuyu dinleyen kitlenin bu tür davranışların değerlendirilmesi ve tedavisi konusunda kullanılan güncel yaklaşımlara ilişkin bilgilerini zenginleştirmektir. |
14-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da düzenlenen Her Yönüyle Otizm: Araştırmadan Uygulamaya’ temalı ULOK 2014 Sunusu (Uluslararası Otizm Konferansı'na Katılamayanlar İçin)
Kaynak-Download Adresi: http://www.inca2014.com
SUNUNUN TAMAMINI İNCELEMEK İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ UYGULAMAYA TIKLAYINIZ
Yorumlar