Otizmli Çocuklara Gözleyerek Öğrenme Dağarcığı Öğretme (Bridget A. Taylor, PsyD.,BCBA-­‐D)

Otizmli Çocuklara Gözleyerek Öğrenme Dağarcığı Öğretme... (Bridget A. Taylor, PsyD., BCBA-­‐D)

 

 

Dr. Bridget A. Taylor - Alpine Learning GroupABD
 
 

Özgeçmiş

Dr. Bridget A. Taylor, Alpine Learning Group’un eş kurucusu ve Rethink’in Kıdemli Klinik Danışmanı’dır. Son yirmi beş yılda yaptığı çalışmalarla otistik özellikler gösteren çocukların eğitiminde uzmanlaşmıştır. Columbia Üniversitesi’nden erken çocukluk özel eğitimi alanında yüksek lisans derecesini, Rutgers Üniversitesi’nden psikoloji alanında doktora derecesini almıştır. Dr. Taylor lisanslı davranış analisti ve lisanslı psikologtur. Journal of Applied Behavior Analysis dergisinin yardımcı editörü ve Behavioral Interventions dergisinin editör kurulu üyesidir. Davranış Analizi Sertifikasyon Kurulu üyesi ve Otizme Müdahale Bilim Derneği Kurulu üyesidir. Cambridge Davranışsal Çalışmalar Merkezi’nin Otizm Danışma Grubu’nda ve Profesyonel Davranış Analistleri Derneği Danışma Kurulu’nda görev yapmaktadır. Dr. Taylor otizm araştırma topluluğunun aktif bir üyesi olup otizmde etkili uygulamalar konusunda çok sayıda makalesi ve kitap bölümü vardır. Otizmli çocuklarda gözleyerek öğrenmeyi arttırmak üzere etkili stratejilerin belirlenmesi son yıllardaki araştırma ilgi alanını oluşturmaktadır.

Sunu Başlığı: Otizmli Çocuklara Gözleyerek Öğrenme Dağarcığı Geliştirmeyi Öğretme

Özet: Otizmli çocukların taklit ve gözleyerek öğrenme becerilerinde önemli derecede yetersizlikleri olduğu yaygın olarak bilinen bir durumdur. Otizmli çocuklar için geliştirilmiş olan çağdaş programların büyük bir bölümünde farklı taklit becerilerinin öğretimine yer verilmiştir. Ancak gözleyerek öğrenme aracılığıyla becerilerin kazandırılmasını sağlayacak müdahalelere ilişkin uygulamalı araştırmalar ya da uygulamalar sınırlıdır. Gözleyerek öğrenme genelleştirilmiş taklidi içermekle birlikte gözlenen eylemler ve bu eylemlerin sonuçlarını ayırt etmeyi de gerektirir. Örneğin bire-bir öğretimden grup öğretimine geçmek için çocuk diğer durumlara uygulanan sonuçları fark etmeli ve ardından bu sonuçlarla doğrudan ilişki içinde olmadan yalnızca gözlediği bu davranışları davranış dağarcığına dahil etmelidir. Karmaşık olmasına rağmen, gözleyerek öğrenme otizmli çocukların üst düzey sosyal ve akademik davranışları öğrenebilmeleri için gereklidir. Bu sunuda doğrudan taklit etme becerisinin ötesine geçen gözleyerek öğrenme için gerekli becerilerin kazandırılmasına yönelik öğretim programları ele alınacaktır. Otizmli çocuklarda farklı davranışlarda gözleyerek öğrenmeyi arttıran uygulamalar gözden geçirilecektir.

 

14-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da düzenlenen Her Yönüyle Otizm: Araştırmadan Uygulamaya’ temalı ULOK 2014 Sunusu (Uluslararası Otizm Konferansı'na Katılamayanlar İçin)

Kaynak-Download Adresi: http://www.inca2014.com

 

SUNUNUN TAMAMINI İNCELEMEK  İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ UYGULAMAYA TIKLAYINIZ

 

 

 

Yorumlar

  • Muzaffer Soyaslan

    Çok teşekkür ederiz.

    İlginiz için biz teşekkür ederiz, Muzaffer Bey.

Yorum Bırakın